Hypotheses and Hypostases | Δελτίο Τύπου


Το VZ studio θα παρουσιάσει από τις 11 έως τις 20 Οκτωβρίου 2019 τα έργα της  Ιταλίδας εικαστικού Arianna Giorgi, τα οποία δημιούργησε κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της στο VZ studio για ένα διάστημα έξι εβδομάδων στο πλαίσιο του 1ου “work in residency” του εργαστηρίου.

Η Arianna Giorgi πρότεινε τον τίτλο Hypotheses and Hypostases για τα έργα που παρήγαγε, θέλοντας να τονίσει με τις δύο αυτές λέξεις αφενός τις διαδοχικές υποθέσεις που έκανε κατά τη διαδικασία παραγωγής των έργων της και αφετέρου τις θέσεις της, ως στάσεις από τη βιωματική της εμπειρία σε μια πόλη με τόσο μεγάλη διαχρονική ιστορία.

Τα έργα της υπαινίσσονται τον φωτεινό χαρακτήρα που προκύπτει  τόσο από το χρυσό φόντο στην αντίληψη της βυζαντινής εικονοποιίας, όσο και από το «χρυσό» των Μακεδόνων. Με άξονα ιστορικά στοιχεία από την ρωμαϊκή, βυζαντινή και  τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη και με υλικά όπως τον ορείχαλκο, το fiberglass, τα φύλλα χρυσού, αλλά και τυχαία ευρήματα που συνέλεξε από τις  περιηγήσεις  της, οργάνωσε  ένα εικαστικό περιβάλλον. Μια σειρά έργων όπως τα:«Acheiropoiito», «Hypothesis for an angel», «Diocletian», «Hypothesis for a martyr (Prisca)», «The great fisherman(Constantine)», «Justinian», «Presence of Theodora, (Flavia Massimiana)», κ.α. και ένα βίντεο με τίτλο «Sun at night» που μεταφέρει την αίσθηση ενός φωτεινού ψηφιδωτού από pixel, οργανώνουν το σύνολο   της εικαστικής  της εγκατάστασης.

Το βράδυ των εγκαινίων, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 21:30, καθώς και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 21:30 ο εικαστικός Νίκος Τριανταφύλλου θα παρουσιάσει στο χώρο του εργαστηρίου την περφόρμανς προς-κινήματα”, μια επαναληπτική προσκυνηματική πρακτική, ανακαλώντας στοιχεία από τη Θεολογία της βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο εικαστικός Βασίλης Ζωγράφος.

Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, ώρα 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου - Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Kαθημερινά από 19:00 έως 23:30

Vita Zita Studio | Artist run project space





Σχόλια